Wat is een Houtskelet? Met zorg gemaakt en mooi, houtskeletwoningen zijn ook veelzijdig, energiezuinig en stevig. Maar wat maakt houtskeletbouw nu precies zo uniek? Wij behandelen alles wat u moet weten over hoe modern design samengaat met traditioneel vakmanschap in de houtskeletbouwwoningen van vandaag.

Houtskeletwoningen zijn veelzijdig en kunnen – omdat u elk buitenmateriaal op een houtskelet kunt gebruiken – er in elke omgeving goed uitzien.

Wat is Houtskelet?

Een houten woning is een soort huis dat gebruik maakt van een frameconstructie van grote palen en balken die met haringen of andere soorten decoratief schrijnwerk met elkaar verbonden zijn. Bijna altijd worden de muren van de structuur aan de buitenkant van het houten skelet geplaatst, waardoor het hout zichtbaar blijft. Houtskeletbouw is sterk, oud en zo ingeburgerd dat men het vroeger gewoon een gebouw noemde. Het vormt de basis van een gebouw dat honderden jaren meegaat.

Een van de grote voordelen van houtskeletbouw is dat het zo sterk is dat het geen dragende muren nodig heeft die door het midden van het huis snijden, zodat u de indeling in elke gewenste configuratie kunt ontwerpen, inclusief een volledig open grote kamer/eetkamer/keuken/entree. Aan de andere kant, in open ontwerpen, verbindt het frame de volumes en brengt ze naar een meer menselijke schaal door de warmte van het hout en het schrijnwerk. Het skelet van hout kan ook worden bedekt op elke gewenste manier, zodat uw houten huis eruit kan zien als elke andere stijl van huis en overal kan worden ingepast.

Wat is het verschil tussen Post-And-Beam en Houtskelet?
U zult vaak de structuur van een houten huis horen die wordt aangeduid als post-and-beam of houtskeletbouw. Het verschil heeft vooral te maken met de methode die wordt gebruikt om het complexe timmersysteem van het kozijn aan elkaar te bevestigen. Bij een houten woning wordt gebruik gemaakt van metalen bevestigingsmiddelen, die achter het hout of met het gezicht naar het interieur zijn verscholen. Voor de bevestiging van het schrijnwerk van het frame wordt uitsluitend gebruik gemaakt van houten pinnen. Of u nu kiest voor post-and-beam of voor een houtskelet, het bepaalt de uitstraling van uw huis. houtskeletbouw of Houten huizen zijn stevig en sterk, en de frames zijn snel opgetrokken.

Hoe zijn Houtskelet woningen anders?

Houten frames worden vaak verward met, maar zijn heel anders dan houten huizen. Het belangrijkste onderscheid tussen houten huizen en houten woningen is hoe ze het hout gebruiken. Het resultaat is dat ze er sterk verschillend uitzien. En omdat houten huizen verschillende materialen voor het exterieur kunnen gebruiken die niets met de binnenkant te maken hebben, zijn ze misschien niet herkenbaar als houtskeletwoningen, terwijl houten huizen altijd als zodanig worden geïdentificeerd. Over het algemeen hebben houten woningen een horizontaal profiel en zijn houten woningen verticaal. Deze tendensen zijn het gevolg van de manier waarop de boomstammen worden gelegd en het skelet wordt opgetrokken.

Voordelen van Houtskelet

Naast de esthetiek van open hout en open plattegronden, genieten houtconstructies van een duurzaamheid die ongeëvenaard is voor conventioneel gebouwde woningen. Houtskeletbouw biedt ook meer structurele integriteit in het ongelukkige geval van brandschade, omdat de grote houten dragers beter bestand zijn tegen volledig doorbranden dan de dunnere zaagsneden van hout die deel uitmaken van conventionele bouwconstructies. Tot slot biedt een houten woning de eigenaar de mogelijkheid om een gedurfde ontwerpverklaring te maken, want houtsoorten zijn er in een aantal maten, vormen en kleuren. Een houten huis kan een nonchalante of rustieke bergstijl aannemen, een sierlijke Victoriaanse stijl, het meer ingetogen gevoel van een klassieke New England woning, of elke stijl daartussenin.

Veel mensen kiezen er nu voor om houtblokken en andere materialen in houtskeletbouwwoningen te verwerken.

Timber Framing Terminologie

Zoals de meeste gespecialiseerde kunstvormen heeft houtskeletbouw een eigen taal, met termen voor de verschillende gereedschappen, materialen en bouwmethoden. Hieronder vindt u een korte lijst van veelgebruikte vaktermen om u te helpen het proces beter te begrijpen.

Houtsoorten zijn de houten balken die het skelet van de woning vormen.
Palen zijn de belangrijkste staande houtsoorten waaruit het houtskelet bestaat.
Dwarsliggers verbinden de paalbalken en zorgen zo voor stabiliteit.
De verbindingen zijn de plaats waar twee houten balken of framedelen samenkomen. De verbindingen kunnen variëren van eenvoudig tot zeer decoratief en omvatten o.a. schootverbindingen, mortel- en penverbindingen, zwaluwstaart- en penverbindingen.
Een spant is een stijve driehoek van hout. Spanten zorgen voor een kolomvrij vloeroppervlak en worden meestal op de bovenverdieping aangebracht.
Hybride is een type gebouw dat de methoden van houtskeletbouw en conventionele vakwerkbouw of, in onze industrie, houtbouw combineert. Het combineren van bouwstijlen kan u soms geld besparen en zal een woning zeker visueel interessanter maken.
SIP’s (constructief geïsoleerde panelen) bedekken de houtskeletstructuur. Gemaakt van twee lagen duurzaam, plat hout en gevuld met een zeer dicht isolatieschuim ertussen, hebben SIP’s het houtskeletbouwproces min of meer gerevolutioneerd.

De meest voorkomende elementen op een houtskelet zijn aangegeven met de bovenstaande pijlen. Deze leden zorgen voor ondersteuning, versteviging en structuur.

Houten woningen zijn complete structuren van verticale palen en horizontale balken om dwarsdoorsnedes te vormen, de zogenaamde bents. Andere leden zorgen voor ondersteuning, versteviging en structuur van het frame. De meest voorkomende elementen zijn te zien in de illustratie hierboven.

SIP’s: Wat u moet weten
SIP’s (structureel geïsoleerde panelen) zijn de meest populaire manier om een houten woning te omsluiten. Hoewel de afzonderlijke producten van de fabrikanten verschillen, hebben de SIP’s van vandaag de dag allemaal een stevige isolatiekern die tussen twee lagen georiënteerde strengenplaat (OSB) is ingeklemd. Andere materialen die gebruikt worden in SIP’s zijn onder andere multiplex, wafer board, plaatwerk en gipsplaat. De witte kern is vaak polystyreen, geëxtrudeerd polystyreen, piepschuim of polyurethaan – dezelfde duurzame maar lichte schuimsoorten die worden gebruikt in fiets- en motorhelmen en eierdozen.

SIP’s zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en maten, variërend van 2 tot 12 inch dik en in maten van de standaard 4-bij-8 tot 8-bij-24 voet. Panelen wegen over het algemeen minder dan 4 pond per vierkante voet, waardoor ze licht genoeg zijn om met de hand te installeren. Een kraan wordt vaak gebruikt voor grotere dakpanelen of voor het hijsen van bundels panelen op de bouwplaats en afhankelijk van de grootte van de woning kan deze binnen enkele dagen of zelfs uren worden ingesloten.